Bunkerne

Da det begyndte at gå dårligt for den tyske fremmarch på østfronten, kom tyskerne til at mangle mandskabsressurser, som de kunne sende østpå. For at få disse mandskabsressurser fri var det nødvendigt for tyskerne at forsøge at befæste / beskytte de vestvendte kyster bedst muligt med mindst muligt mandskab altså mænd for beton. Selvom ideen om faste forsvarsstillinger egentlig på det tidspunkt var forældet, byggede tyskerne betonstillinger fra Nordkap og helt ned til Spanien, den såkaldte Atlantvold.

Ideen om en uigennemtrængelig befæstning langs havet blev udtænkt af Hitler selv, og Atlantvolden blev tit i tysk propaganda kaldt ”en ubrydelig mur af beton, spækket med artilleri og bemandet med elitetropper”. Det var dog ikke den helt rigtige beskrivelse, da den mest bestod af en række befæstede støttepunkter, og de såkaldte elitetropper var soldater, som enten var på rekreation efter kampskader, havde fysiske skavanker eller var for gamle eller for unge til fronttjeneste. Det kunne også være krigsfanger, som blev frigivet ved at melde sig til den tyske hær.

For at økonomisere lavede man nogle standarder, det såkaldte “Regelbauten”. Dette bestod af en del standard bunkertyper. Regelbauten svarede egentligt til et byg-selv køkken. Man fandt ud af hvad man skulle bruge, så fik man tegninger og materialer til det hele. Disse standarder passede så godt at man kunne flytte en dør fra én bunker i Norge og til én bunker i Danmark, hvis dette skulle blive nødvendigt.

Tyskerne delte bunkerne op i tre niveauer.

Feldmässig Anlage

Denne type bunker var den svageste og var normalt bygget ud af forhånden værende materialer, så som sand, tørv, sten og beton hvis det var tilgængeligt. Vægtykkelsen var normalt 40-60cm og ofte en kombination af tømmer og sten.

Verstärkt Feldmässig(Vf)

Denne type bunker var støbt i jernarmeret beton med en vægtykkelse mellem 80 -100cm
Konstruktionen var designet til at kunne klare et nedslag af en mindre bombe.

Ständig Anlage(St)

Denne type var støbt med min. 200cm vægge og loft (det er dem vi kender fra Vestkysten)

En af de mest almindelige større bunkers i Danmark er en 622, hvilken der er bygget 486 af. Denne type bunker er en mandskabsbunker beregnet til 20 mand.

Til at bygge en sådan 622 brugte man ca. 660m3 beton og ca. 35 tons stål. Det tog ca. 11 uger i gennemsnit for at bygge en bunker af denne type.

1 uge til forberedelser, udgravning og jernbinding

1 uge til opsætning af træforskalling

1 uge til støbning og fjernelsen af træforskalling

8 uger til montering og færdiggørelsen

Prisen for en 622 i dag vil være 4,5 mio.

 

Klik på nedenstående links for at gå til hovedgrupperne:

Ammunitionsbunker

Feltmæssige

Hospitalsbunker

Ildleder

Kanon stillinger

Kommandobunker

Manskabsbunker

Maskinbunker 

Mobile Kanoner – Lys

Obseravtionsbunker – Post

Opbevaring – Køkken

Sendebunker

Våben i tårn

Åben stillinger